Merhaba, B2B Nedir? – İşletmeden İşletmeye İşlemler yazım ile üretim ve yönetim sistemleri yazılarıma devam ediyorum. Bu yazıda işletmeler arasındaki ilişkilerini konu olan b2b konusuna bakacağız.
B2B Nedir? – İşletmeden İşletmeye İşlemler
İşletmeler Arası (B2B) Nedir?
B2B olarak da adlandırılan İşletmeden İşletmeye kavramı, bir üretici ve toptancı veya bir toptancı ve bir perakendeci gibi işletmeler arasındaki bir işlem şeklidir. İşletmeden işletmeye, bir şirket ile bireysel tüketici arasında değil, şirketler arasında yürütülen işi ifade eder.
B2B işlemler, bir şirketin üretim sürecinde kullanılmak üzere diğerinden hammadde satın alacağı tedarik zincirinde olma eğilimindedir. B2B işlemleri, otomobil endüstrisi şirketlerinin yanı sıra mülk yönetimi, temizlik ve endüstriyel temizlik şirketleri için de yaygındır.
Şirketler, üretim süreçlerinde kullanmak üzere diğer hammaddeler gibi bileşenleri ve ürünleri satın aldığından, tipik bir tedarik zincirinde işletmeler arası işlemler yaygındır. Bitmiş ürünler daha sonra işletmeden tüketiciye işlemler yoluyla bireylere satılabilir.
İletişim bağlamında, B2B, farklı şirketlerden çalışanların, örneğin sosyal medya aracılığıyla birbirleriyle bağlantı kurabileceği yöntemleri ifade eder. İki veya daha fazla şirketin çalışanları arasındaki bu tür iletişime B2B iletişimi denir.
B2B E-Ticaret
2018’in sonlarında Forrester, B2B e-ticaret pazarının 2017’de yayınlanan bir tahminde 2018 yılı için öngördüğü 954 milyar doların üzerinde 1.134 trilyon doları aştığını söyledi. Bu, yıl için toplam 9 trilyon dolarlık ABD B2B satışlarının kabaca %12’si. Bu oranın 2023 yılına kadar %17’ye çıkmasını bekliyorlar. İnternet, işletmelerin ürünler ve hizmetler hakkında bilgi edinebilecekleri ve gelecekteki B2B işlemler için zemin hazırlayabilecekleri sağlam bir ortam sağlayacaktır.
Şirket web siteleri, ilgili tarafların bir işletmenin ürünleri ve hizmetleri hakkında bilgi edinmesine ve iletişim kurmasına olanak tanır. Çevrimiçi ürün ve tedarik alışverişi web siteleri, işletmelerin ürün ve hizmetleri aramasına ve e-tedarik ara yüzleri aracılığıyla tedarik başlatmasına olanak tanır. Belirli endüstriler, şirketler ve sağladıkları ürün ve hizmetler hakkında bilgi sağlayan özel çevrimiçi dizinlerde B2B işlemlerini kolaylaştırır.
Özel Hususlar
B2B işlemler, başarılı olmak için planlama gerektirir. Bu tür işlemler, ticari müşteri ilişkileri kurmak için bir şirketin hesap yönetimi personeline güvenir. Başarılı işlemlerin gerçekleşmesi için, tipik olarak satış öncesi profesyonel etkileşimler yoluyla, B2B ilişkiler de beslenmelidir.
Geleneksel pazarlama uygulamaları, işletmelerin ticari müşterilerle bağlantı kurmasına da yardımcı olur. Ticari yayınlar, işletmelere basılı ve çevrimiçi reklam verme fırsatları sunarak bu çabaya yardımcı olur. Bir işletmenin konferanslarda ve ticari fuarlarda bulunması, diğer işletmelere sağladığı ürün ve hizmetler hakkında farkındalık yaratır.
B2B Örneği
B2B işlemler ve büyük kurumsal hesaplar, imalat sektöründeki firmalar için olağandır. Örneğin Samsung, iPhone üretiminde Apple’ın en büyük tedarikçilerinden biridir. Apple ayrıca Intel, Panasonic ve yarı iletken üreticisi Micron Technology gibi firmalarla B2B ilişkilerine sahiptir.
B2B işlemleri aynı zamanda otomobil endüstrisinin bel kemiğidir. Birçok araç bileşeni bağımsız olarak üretilir ve otomobil üreticileri bu parçaları otomobilleri monte etmek için satın alır. Örneğin lastikler, piller, elektronik parçalar, hortumlar ve kapı kilitleri genellikle çeşitli şirketler tarafından üretilir ve doğrudan otomobil üreticilerine satılır.
Hizmet sağlayıcılar da B2B işlemlerde bulunurlar. Örneğin, mülk yönetimi, ev temizliği ve endüstriyel temizlik konusunda uzmanlaşmış şirketler, bu hizmetleri genellikle bireysel tüketiciler yerine yalnızca diğer işletmelere satar.
B2B Nedir? – İşletmeden İşletmeye İşlemler yazımda bu kadardı Diğer yazılarda görüşmek üzere.
Discord’a katılmayı unutmayın. Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…