İlginizi Çekebilir
İş Zekası Nedir
  1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji

RDSMS Nedir? İlişkisel Veri Akışı Yönetim Sistemi

RDSMS Nedir? İlişkisel Veri Akışı Yönetim Sistemi
RDSMS Nedir? İlişkisel Veri Akışı Yönetim Sistemi
+ - 0

Merhaba, bu yazımda RDSMS Nedir? İlişkisel Veri Akışı Yönetim Sistemi, Relational data stream management system nedir ona bakacağız. yapılandırılmamış ve yapılandırılmış veri akışlarını gerçek zamanlı olarak işlemek için standartlara uygun SQL sorgularını kullanmak üzere tasarlanmış, dağıtılmış, bellek içi bir veri akışı yönetim sistemidir

 

RDSMS Nedir? İlişkisel Veri Akışı Yönetim Sistemi

İlişkisel veri akışı yönetim sistemi (RDSMS), yapılandırılmamış ve yapılandırılmış veri akışlarını gerçek zamanlı olarak işlemek için standartlara uygun SQL sorgularını kullanmak üzere tasarlanmış, dağıtılmış, bellek içi bir veri akışı yönetim sistemidir (DSMS). Bir sonuç döndüren ve çıkan geleneksel bir RDBMS’de yürütülen SQL sorgularının aksine, bir RDSMS’de yürütülen SQL sorguları çıkmaz ve yeni veriler kullanılabilir hale geldikçe sürekli olarak sonuçlar üretir. Bir RDSMS’deki sürekli SQL sorguları, sabit veya kayan pencereler üzerinden veri akışlarını analiz etmek, birleştirmek ve toplamak için SQL Penceresi işlevini kullanır. Windows zaman bazlı veya satır bazlı olarak belirtilebilir.

RDSMS SQL Sorgu Örnekleri

Bir RDSMS’deki sürekli SQL sorguları, ANSI SQL standartlarına uygundur. En yaygın RDSMS SQL sorgusu, bildirimsel SELECT deyimiyle gerçekleştirilir. Sürekli bir SQL SELECT, bir veya daha fazla veri akışındaki veriler üzerinde çalışır; isteğe bağlı anahtar sözcükler ve birden çok veri akışını birleştirme kurallarını belirtmek için FROM içeren isteğe bağlı JOIN alt tümcesi, WHERE yan tümcesi ve karşılaştırma koşulu tarafından döndürülen kayıtları kısıtlamak için karşılaştırma yüklemi ile birlikte çalışır. Sorguyu ortak değerlere sahip akışları daha küçük bir kümeye yansıtmak için GROUP BY, bir GROUP BY’den kaynaklanan kayıtları filtrelemek ZORUNDADIR ve sonuçları sıralamak için ORDER BY kullanılır.

Aşağıda, bir hava durumu izleme istasyonundan bir sensör akışını toplayan bir SELECT sorgusu kullanan bir sürekli veri akışı toplama örneği verilmiştir. SELECTquery, bir saniyelik bir süre boyunca minimum, maksimum ve ortalama sıcaklık değerlerini toplar ve bir saniyelik aralıklarla sürekli bir toplu sonuç akışı döndürür.

 

SELECT STREAM
    FLOOR(WEATHERSTREAM.ROWTIME to SECOND) AS FLOOR_SECOND,
    MIN(TEMP) AS MIN_TEMP,
    MAX(TEMP) AS MAX_TEMP,
    AVG(TEMP) AS AVG_TEMP
FROM WEATHERSTREAM
GROUP BY FLOOR(WEATHERSTREAM.ROWTIME TO SECOND);

 

RDSMS SQL sorguları, zaman veya satır tabanlı pencereler üzerinden veri akışlarında da çalışır. Aşağıdaki örnek, bir saniye süreli WINDOW yan tümcesini kullanan ikinci bir sürekli SQL sorgusunu gösterir. WINDOW yan tümcesi, sorgunun davranışını değiştirerek, her yeni kayıt için bir sonuç çıktıkça verir. Dolayısıyla çıktı, sıfır sonuç gecikmesi ile aşamalı olarak güncellenen sonuçların bir akışıdır.

 

SELECT STREAM
    ROWTIME,
    MIN(TEMP) OVER W1 AS WMIN_TEMP,
    MAX(TEMP) OVER W1 AS WMAX_TEMP,
    AVG(TEMP) OVER W1 AS WAVG_TEMP
FROM WEATHERSTREAM
WINDOW W1 AS ( RANGE INTERVAL '1' SECOND PRECEDING );

RDSMS Nedir? İlişkisel Veri Akışı Yönetim Sistemi Yazımda bu kadardı.

Discord’a katılmayı unutmayın.

Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Tüm Programlama kategorisindeki yazılarıma bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. SQL Eğitim Seti sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)