1. Ana Sayfa
  2. Haber

Google Şirketinde Dünya Çapında İş Bırakma Eylemi

Google Şirketinde Dünya Çapında İş Bırakma Eylemi
+ - 0

Google şirketinde dünya çapında iş bırakma eylemi, Google personelleri, Google de çalışan kadın personellere gösterilen tutumu protesto etmek amacı ile dünya genelinde iş bırakma eylemi yaptılar.

Google Şirketinde Dünya Çapında İş Bırakma Eylemi

Google çalışaları, kadına karşı taciz iddalarına karşı gösteridği tutumu değiştirmesi amacı ile işe bırakma eylemi gerçekleştirdiler. Bu eylemin amacı iş sözleşmelerinde zorunlu madde olan “zorunlu hakemlik” maddesinden dolayı. Google personellerinin isteği ise bu maddenin kaldırılması yönünde…

Zorunlu Hakemlik Nedir?

Zorunlu Hakemlik, Silikon vadisi çalışanlarının şirket içinde çıkan sorunları mahkeme yoluyla değil de şirket içinde bir çözüm bulmaya çalışmasını ifade eder.

google iş bırakma eylemi

Google Personelleri, bu iş bırakma eylemini masalarına bir not bırakarak gösterdiler.

Bu eyleme katılanların bıraktıkları notlar ise şöyle idi;

Masamda olmamamın sebebi, Google ve diğer yüklenici firmaların çalışanlarıyla cinsel taciz suiistimal ve şeffaflık olmadığı gibi herkese uygun olmayan bir şirket kültürünü protesto etmek için iş bırakma eyleminde olacağım.

 

Google personellerin istekleri ise şu yönde;

  1. Şuanda çalışmakta olan ve gelecekte şirkete girecek olan yeni personeller için, taciz ve ayrımcılık konusunda “zorunlu hakemliğe” artık bir son verilmesi ve bu maddenin sözleşmeden çıkarılması.

  2. Ücret ve fırsat konusundaki eşitsizliklerin giderilmesi,

  3. Yaşanan ve yaşanabilecek Cinsel tacizler hakkında şeffaflık raporlarının yayınlanması,

  4. Cinsel tacizlerin güvenli bir şekilde rapor edilebilecek bir güvenilir bir sistemin kurulması.

  5. Yönetim kurulunda çalışanların bir temsilcisinin olması.

 

Google’nin CEO ‘su Sundar Pichai ‘de personellerin eylem yapma haklarını desteklediğini dile getirdi.

google protesto

Bu olaylar yaşanırken, Pichai, tüm personellere bir mail gönderdi…

Hissettiğiniz öfke ve hayal kırıklığını çok iyi anlıyorum. Bunu bende en az sizin kadar hissediyorum. Toplumumuzda ve Google’de uzun zamandır devam eden bu büyük sorunda ilerleme kaydedilebilmesi için bizzat çaba harcayacağım.

 

Bunların yanı sıra cinsel taciz olaylarına karışan toplam 48 kişiyi tazminatsız olarak işten çıkarıldı.

Geçen aylar içerisinde gerçekleşen bir cinsel taciz vakasında üst düzey bir yöneticinin 90 Milyon Dolar tazminat verilerek işten çıkarılması tüm personeller arasında büyük bir huzursuzluk çıkarmıştı.

Google’da, android mobil işletim sisteminin babası olarak bilinen Andy Rubin hakkında çıkan cinsel taciz olayından verdiği ifadenin “inandırıcı”  bulduklarını söylenmişti. Ancak yine de Andy Rubin’e ödenen 90 milyon dolar tazminat bütün bu eylemi tetikleyen kıvılcımlardan birisi olmuştu.

zorunlu hakemlik nedir

Richard DeVaul’da cinsel taciz olaylarında gündeme gelen bir personeldi.

Geçen günlerde Goole’nin X laboratuvarında, iş başvurusuna gelen bir bayana sarkıntılık yaptığı iddalarından sonra DeVaul istifa etmişti. Google’da DeVaul’un da tazminat almadan işinden istifa ettiğini duyurmuştu. Ancak DeVaul için “muhakeme hatası yapıldı” yorumunu yaptı.


Google Şirketinde Dünya Çapında İş Bırakma Eylemi, haberimizde bu kadar dostlar, bu haber gibi daha çok haber görmek isterseniz yorum olarak belirtebilirsiniz. Elimden geldiğince yeni haberleri yazmaya çalışırım.

Tüm haber yazılarım için tıklayabilirsiniz.

Sağlıcakla ve Takipte kalın. ;)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)