Merhabalar, RSS Feed Nedir? RSS Feed Nasıl Çalışır? Yazımla hayatınıza kolaylıklar sağlayacak bir yazıyı sizlere sunmak istiyorum. Bu yazımda belki duymuş belki hiç duymamış olduğunuz bir konu olan ve giderek popülerliği artan bu RSS hakkında bilgiler vereceğim.
RSS Feed Nedir? RSS Feed Nasıl Çalışır?
RSS Nedir?
RSS’ın aslında iki açılımı vardır. Birisi Really Simple Syndication Türkçe’si ile Gerçekten Basit Dağıtım anlamına gelir. Diğeri ise Rich Site Summary Türkçesi ile Zengin Site Özeti anlamına gelir. İki kısaltmada gördüğünüz gibi RSS oluyor. Bu noktada şunu artık anlayabiliyoruz ki RSS basit ve hızlı bir şekilde paylaşım anlamına geliyor.
RSS sayesinde kullanıcılar sitelerdeki çevrimiçi içerikler ile etkileşime girmesi çok daha kolay. RSS ile severek takip ettiğiniz sitelere arada bir girip yeni bir içerik gelmiş gelmemiş mi diye kontrol etmenize gerek kalmıyor. Sürekli siteye girip bakmak yerine sitenin RSS Feed’ine abone olabilirsiniz.
Yeni gelen içerikler bu RSS Feed ile tek bir sayfa halinde size sunulur. Bir gazete okuyormuşsunuz gibi her gelen yeni içerik size sunulur. Bu tabi sadece okuyuculara değil site sahiplerine de faydalar sağlar. Sonuçta yeni içeriklerini hemen duyurmuş olurlar.
Bir bakıma youtube ‘daki kanala abone olup zilleri açmak gibi bir şey diyebiliriz
Diyelim ki ilgi duyduğunuz bir konu var ve bu konu hakkında bir içerik üretildiğinde haberinizin olmasını istiyorsunuz. Google’de o konuyu aratıp, haberler sekmesine geldiğiniz de ve en alta indiğinizde Uyarı oluştur ifadesini görebilirsiniz.
Burada gördüğünüz sayfa da sitelerdeki RSS Feed sonuçlarının bir araya getirilmiş halidir.
RSS Feed Nasıl Çalışıyor?
RSS Feed en temel anlamda basit metin belgeleridir. Eğer sitenizde bu metinlere yer verirseniz (wordpress de her zaman aktiftir) bir içerik yüklediğinizde kısa süre içerisinde bu içerik için metin üretilir ve bu metne ulaşılabilir. Bir RSS okuyucu sizin sitenizin RSS’ine abone olmuş ise o kişiye de bildirim gidecektir. Eğer bir RSS Okuyucu kullanıyorsanız birden fazla aboneliği bir araya getirerek daha kolay şekilde ilgi alanınıza ait içeriklere kolayca ulaşabilirsiniz.
RSS Feed XML kodları kullanılarak oluşturulur. RSS Feed’de öncelikle kanalı ve Feed’in başlığının belirtilmesi gerekir. İsteğe bağlı olarak kullanabileceğiniz birçok etiket mevcuttur. Aşağıda zorunlu olan etiketler hakkında bilgileri görebilirsiniz.
- <channel> RSS yayınıza dair linklere, başlığa ve açıklamalara yer verebilirsiniz.
- <title> RSS yayınıza başlık verebilirsiniz.
- <description> RSS yayınıza açıklama ekleyebilir ve yayınızın ne hakkında olduğunu belirtebilirsiniz.
- <link> RSS yayınınıza sitenizin ana sayfasının adresine yer vermeniz gerekir.
Adres çubuğunda bu yazının adresinin sonuna /feed ekler ve enter derseniz bu yazının RSS Feed’ini görebilirsiniz.
Url’nin şöyle görünmesi gerekir: https://mustafabukulmez.com/2021/01/23/rss-feed-nedir-rss-feed-nasil-calisir/feed
RSS Feed Faydaları Nelerdir?
RSS Feed’in amacı okuyucularınızın sitenizdeki güncellemelerden daha kolay haberdar olmasıdır. Eğer sitenizde RSS’e yer verdiyseniz (wordpress için aktiftir) sadık takipçileriniz sitenizi devam olarak ziyaret etmiş olacak çünkü artık yeni içeriklere ulaşmak çok daha kolay olacaktır.
Eğer sitenizin trafiğini yükseltmek istiyorsanız RSS Feed sizin için harika bir uygulamadır. Kullanıcılarınız sitenizi RSS okuyucularına eklediklerinde birkaç tıklama ile sitenizdeki yeni içeriklere hızlıca ulaşabilecektir.
Böylece siz içerik ekledikçe takipçileriniz sitenize gelir ve trafiğiniz hep yüksek kalır. Takipçilerinizi sürekli bilgilendirdiğiniz için trafiğinizin düşmesinden korkmanıza da gerek kalmayacaktır. Kısacası RSS Feed ile sitenizinin hatırlatıcısını yapmış olursunuz.
RSS Feed Okuyucular
Hep okuyuculardan bahsettik değil mi? Şimdi gelin bu okuyuculara bir bakalım. Size önerebileceğim birkaç RSS Feed okuyucuyu aşağıda görebilirsiniz.
- Feedly
- Digg Reader
- Commafeed
- Reeder
- Inoreader
Ben RSS Feed okuyucu olarak Feedly ‘i kullanıyorum ve önerim de Feedly’dir.
Bu yazımda da RSS Feed Nedir? RSS Feed Nasıl Çalışır? RSS Feed Faydaları Nelerdir? ve RSS Feed Okuyucuları hakkında konuştuk. Eğer benim gibi bir şeyleri okumayı seviyorsanız çok işinize yaracak ve arayışlarınızı hızlandıracak bir kolaylık sağlayacaktır.
İnternet kategorisindeki diğer yazılarım için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Yorumlar (1)