İlginizi Çekebilir
Yapay Genel Zeka Nedir
  1. Ana Sayfa
  2. Üretim ve Yönetim Sistemleri

CRM Nedir? Customer Relationship Manager [VIDEO]

CRM Nedir? Customer Relationship Manager [VIDEO]
CRM Nedir Customer Relationship Manager
+ - 0

Merhaba, CRM Nedir? Customer Relationship Manager yazım ile Yönetimsel Sistemler yazılarıma devam ediyorum.. Ancak bu tamamen videolar ile yepyeni bir eğitim seti olacak. Kurslarımın sonunda asıl hedefim bu sistemlerden üretmek olduğu için en baştan bu sistemleri tanıtmakla başlıyorum.

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

CRM Nedir? Customer Relationship Manager – Müşteri İlişkileri Yönetimi

CRM, Müşteri ilişkileri yönetimi anlamına gelmektedir. Müşterilerle ilişkilerimizi yönetmek için kullanılan bir yazılım sistemidir.

 

CRM Nedir?

CRM sistemi, belirli bir müşterinin yolculuğuna ilişkin tüm verileri müşteri bilgileri, şirket temsilcileriyle etkileşimler, satın almalar, hizmet talepleri, varlıklar ve teklifler dahil toplamalıdır. Bu bilgiler birbirleri ile bağlanır ve analiz edilir. CRM sistemi, her an kullanıcıların toplanan bu verilere erişmesine ve tüm iletişim notlarını anlamasını mümkün kılan tanıyan bir ara yüz sağlar. Sağlam, güçlü ve güvenilebilir müşteri ilişkilerinin temeli bu anlayışla atılır.

CRM sistemleri neredeyse her zaman satış ekipleriyle ilişkilendirilir. Zaman geçtikçe, CRM çözümleri erişim alanlarını daha da genişleterek müşteriler ile ilişkili olan tüm departmanlarda birçok işlem ve raporlama için çok önemli hale geldi. CRM kullanıcılarından sürekli müşteriler ile ilgili verileri toplar. Sistem toplanan bu veriler analiz ederek ilişkileri derinleştirip, iş sonuçlarını iyileştirmek için kullanır.

Müşteriyle bire bir iletişim kuran herhangi bir personelin müşterilere “Sizi tanıyoruz ve size değer veriyoruz” mesajını iletmesini sağlar.

 

CRM Neler Yapabilir?

Bir CRM sistemi sizi satış süreçlerinin ötesinde de destekler. İşletme toplanan bilgiler ile şunları yapabilir:

  • Üretilen yeni ürünleri en doğru zamanda, en doğru bir şekilde ve en doğru ve makul fiyata sunabilir ve / veya satabilir.
  • Servis ekipleri dahil bir çok departmanın sorunlarını daha hızlı çözmesine yardımcı olur
  • Geliştirme ekiplerinin daha iyi ürün ve hizmetler oluşturmasına yardımcı olur

Mükemmel bir müşteri deneyimi sağlamak için müşteriniz hakkında çok detaylı bilgilere ve analizlere ihtiyacınız var.  Müşterileriniz ile geçmişte kurduğunuz ilişkiler ve gelecekteki ilişkilerinizin nasıl olabileceğini bilmek CRM’nin en temel amacıdır.

CRM yazılımları iyi müşteri ilişkileri üreterek temelde daha fazla satış yapmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır ve bunun için de temel çözüm setlerine sahiptir. Bunlar;

  • Hangi müşteri ile yapılan anlaşmaların kapanacağına veya kapanmayacağına dair tam bir resim sağlar
  • Satış ekibinden kimlerin kotayı karşılayacağını karşılamayacağını belirtir
  • Pazarlama kampanyaları planlamanıza ve farklı satış bölgelerine yayılmış kaynakları daha iyi yönetmenize yardımcı olur
  • Ne kadar çaba sarf edildiğini ve bu çabaların bir satışa yol açıp açmadığını gösterir

 

CRM ve Data

Her yazılım için verilerin doğruluğu en elzem konudur. Kötü veriler size asla iyilik yapamaz. Hatta kötü veriler yüzünden mevcut ilişkileriniz dahi zarar görebilir. Aşağıda Kötü verilere örnek birkaç madde yer almaktadır.

  • Bir müşteriden alınmış gibi sahte isim veya telefon numarası gibi dolandırıcılık amacı ile girilen veriler
  • Alınan notlardaki yazım hataları
  • Görüşmelerin yanlış ifade edilmesi
  • Aynı verileri farklı kişilerin tekrar girmesi nedeniyle mükerrer müşteri ve görüşme bilgileri
  • Doğal değişiklikler ile oluşan kötü veriler. Örneğin;
    • Çalışanlar işten ayrılır veya terfi alır.
    • Şirketler satın alınır veya birleşir

Kötü ve hatalı veriler bilerek veya bilmeyerek girilebilir. Sebebi ne olursa olsun kötü veriler CRM’nizin değerini hızla düşürür. Sürekli olarak geçersiz veya yanlış girilmiş tüm verilerin müşteri kayıtlarından temizlenme zorunluluğunun yanı sıra, hoşnutsuz müşterileri yatıştırmanın maliyetleri de önemli olabilir.

 


CRM Nedir? Customer Relationship Manager yazımda bu kadardı. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere.

Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz…  C Sharp Eğitim Seti eğitimi sayfasına gitmek için tıklayınız.

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Discord’a katılmayı unutmayın.

Sağlıcakla ve kodla kalın….

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)