İlginizi Çekebilir
Yapay Genel Zeka Nedir
  1. Ana Sayfa
  2. Üretim ve Yönetim Sistemleri

1. Sanayi Devrimi – Endüstri 1.0 Nedir?

1. Sanayi Devrimi – Endüstri 1.0 Nedir?
endüstri 1.0 - 1. Sanayi Devrimi
+ - 0

Merhaba, Endüstri 1.0 Nedir? 1. Sanayi Devrimi yazım ile yeni bir yazı serisine başlıyoruz. Bu yazı serisinde 1800’lü yıllardan günümüze gelene kadarki ensütriyel, yazılımsal ve teknolojik gelişimleri konu alan bir sürü yazı olacak. Bu ilk yazımızdır.

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Endüstri 1.0 Nedir? 1. Sanayi Devrimi

1. Sanayi Devrimi – Endüstri 1.0

Birinci Sanayi Devrimi, 18. yüzyılda buhar gücünün kullanılması ve üretimin mekanizasyonu ile başladı. Tarım ve el sanatları ekonomisinden makinelerin egemen olduğu ve madencilik, tekstil, cam ve tarım gibi endüstrileri önemli ölçüde etkilediği bir ekonomiye geçişi işaret etti. Daha önce basit çıkrıklarda üretilen iplikler, mekanize versiyon ile aynı anda sekiz kat daha fazla hacim elde etti.

Buhar gücü zaten biliniyordu. Bunun endüstriyel amaçlarla kullanılması, insan üretkenliğini artırmadaki en büyük atılımdı. Kas gücüyle çalışan dokuma tezgahları yerine, güç için buharlı motorlar kullanılabilirdi.

Endüstri 1.0 Nedir 1. Sanayi Devrimi

Buharlı gemi veya (yaklaşık 100 yıl sonra) buharla çalışan lokomotif gibi gelişmeler daha büyük değişiklikler getirdi. Çünkü insanlar ve mallar kısa sürelerde büyük mesafeler kat edebilirdi.

18. yüzyılın sonlarında mekanik üretim tesisleri dünyaya tanıtıldı. Su ve buharla çalışan makineler, malların seri üretiminde işçilere yardımcı olmak için geliştirildi.

İlk dokuma tezgahı 1784 yılında tanıtıldı. Üretim verimliliğinin ve ölçeğinin artmasıyla birlikte küçük işletmeler, sınırlı sayıda müşteriye hizmet vermekten, sahipleri, yöneticileri ve çalışanları ile daha fazla sayıda hizmet veren büyük kuruluşlara dönüştü.

Endüstri1.0 kalite, verimlilik ve ölçeğe eşit olarak odaklanan endüstri kültürünün başlangıcı olarak da kabul edilebilir.

Mekanik üretim tesisleri kuruldukça görülen, malzeme maliyetindeki ve üretim süresindeki çarpıcı düşüş, tekstil endüstrisi de dahil olmak üzere birçok endüstriyi etkiledi.

Bu dönemden önce tekstil, ağırlıklı olarak evlerde yapılırdı ve tüccarlar ihtiyaç duyulan temel ekipman ve malzemeleri sağlardı. Bu, işçilerin kendi programlarını yapmaları anlamına geliyordu ve bu da düzenlemeyi zorlaştırıyordu. Buhar makinesi, çıkrık ve su çarkı gibi icatlar, üretimin çehresini değiştirdi ve günümüzde mevcut olan bir yeniliğe giden yolu açtı.

Endüstri 1.0 Nedir 1. Sanayi Devrimi

Talep, arzdan daha fazla olduğu için, o zamanların önemli bir dezavantajı, alt işçi sınıfı üzerindeki baskıydı. 1833 yılına kadar, işçiler için neredeyse hiçbir standart yoktu. Bu da özellikle çocuklar için uzun saatler ve tehlikeli çalışma koşulları anlamına geliyordu. Bu, çocukların çalışma saatlerine kısıtlamalar getiren ve işçileri korumak için standartlar belirleyen 1833 Fabrika Yasası’nın çıkarılmasını sağladı.

Bir şeyin hızı arttıkça takip edilmesi daha zorlaşır. Dünyada da üretim, buhar makinalarının gücü ile büyük bir hız kazandı. Tüm dünya giderek hızlanacak olan bir üretim çağının kapılarından girdi.


Endüstri 1.0 Nedir? 1. Sanayi Devrimi yazısı bu kadardı. Takdir edersiniz çok eski bir tarih olduğundan açıklayabileceğimiz çok fazla bir konu olmadığı için kısa bir yazı oldu. :)

Discord’a katılmayı unutmayın.

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)