İlginizi Çekebilir
Dunning-Kruger-Etkisi
  1. Ana Sayfa
  2. Felsefi

Zenon Paradoksları

Zenon Paradoksları
Alealı Zenon Paradokları
+ - 0

Merhaba, bu yazım Zenon Paradoksları hakkında olacak. Paradoksları okumayı seven biri olarak ilgi duyduğum bir konudur. Zenon’un hareket diye bir şey yoktur. Hareket bir ilizyondur demiştir ve bu paradokslarını ortaya atmıştır.

Başlamadan önce Discord sunucuma katılmayı unutmayın. :D

Zenon Paradoksları

İkilik paradoksu 

Hareket halinde olan her şey hedefe varmadan önce yarı yol aşamasına gelmelidir.

Atalanta’nın bir yolun sonuna kadar yürümek istediğini varsayalım . Oraya varmadan önce, yolun yarısına varması gerekir. Yolun yarısına varmadan önce, oradaki yolun dörtte birini alması gerekir. Çeyrek seyahat etmeden önce sekizde birini kat etmesi gerekir; sekizde bir, on altıda birinden önce; ve benzeri.

zanon paradokları ikililik paradoksu

Ortaya çıkan dizi şu şekilde temsil edilebilir:

Bu tanım, Zeno’nun imkansız olduğunu iddia ettiği sonsuz sayıda görevi tamamlamayı gerektirir. 

Bu dizi aynı zamanda ikinci bir problem sunar, çünkü herhangi bir olası ( sonlu ) ilk mesafe ikiye bölünebilir ve bu nedenle her şeyden önce birinci olmaz. Bu nedenle, yolculuk başlayamıyor bile. O halde paradoksal sonuç, herhangi bir sonlu mesafe boyunca seyahatin ne tamamlanabileceği ne de başlayamayacağı ve bu nedenle tüm hareketlerin bir yanılsama olması gerektiği olacaktır.

 

Aşil ve Kaplumbağa Paradoksu

Bir yarışta, en hızlı koşucu asla en yavaş koşucuyu geçemez, çünkü takip eden kişi önce takip edilenin başladığı noktaya ulaşmalıdır, böylece daha yavaş olan her zaman önde olmalıdır.

Aşil ve kaplumbağa paradoksunda, Aşil kaplumbağa ile bir koşu yarışında. Örneğin Aşil, kaplumbağanın 100 metre önde başlamasına izin verir. Her yarışçının biri diğerinden daha hızlı olacak şekilde sabit bir hızda koşmaya başladığını varsayalım. Belirli bir süre sonra Aşil 100 metre koşmuş olacak ve onu kaplumbağanın başlangıç ​​noktasına getirecektir. Bu süre zarfında kaplumbağa çok daha kısa bir mesafe, diyelim 2 metre koşmuştur. Daha sonra Aşil’in bu mesafeyi kat etmesi biraz daha zaman alacaktır, bu süre içinde kaplumbağa daha da ilerlemiş olacaktır; ve kaplumbağa ileriye doğru hareket ederken bu üçüncü noktaya ulaşmak için daha fazla zaman. Bu nedenle, Akhilleus ne zaman kaplumbağanın bulunduğu bir yere gelse, kaplumbağaya ulaşmadan önce daha kat etmesi gereken bir mesafe vardır. Aristoteles’in belirttiği gibi, bu argüman İkilik’e benzer. Bununla birlikte, hareketsizliğin bariz sonucu yoktur.

Zenon_aşil_paradoks

 

Ok Paradoksu 

Eşit yer kaplayan her şey zamanın o anında hareketsiz durumdaysa ve hareket halinde olan her an böyle bir yer kaplıyorsa, bu nedenle uçan ok zamanın o anında ve sonraki anda hareketsizdir. ancak zamanın her iki anı da aynı an veya zamanın sürekli anı olarak alınırsa hareket halindedir.

Zenon_OK_Paradoksu

Ok paradoksunda Zeno, hareketin gerçekleşmesi için bir cismin kapladığı konumu değiştirmesi gerektiğini belirtir. Uçan bir ok örneği veriyor. Zamanın herhangi bir (süresiz) anında okun ne bulunduğu yere ne de olmadığı yere hareket ettiğini belirtir. Olmadığı yere gidemez, çünkü oraya gitmesi için zaman geçmez; olduğu yere gidemez çünkü o zaten oradadır. Başka bir deyişle, zamanın her anında meydana gelen bir hareket yoktur. Her an her şey hareketsizse ve zaman tamamen anlardan oluşuyorsa hareket imkansızdır.

İlk iki paradoks uzayı bölerken, bu paradoks zamanı bölümlere değil noktalara bölerek başlar. 

 

Kısacası, Zenon adlı düşünür, hareketin bir yanılsama olduğunu ifade eder. Hareket aslında imkansızdır.


Zenon Paradoksları yazımda bu kadardı arkadaşlar. Diğer yazılarda görüşmek üzere…

Felsefi konulardaki diğer yazılarım için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Discord sunucuma katılmayı unutmayın. :D

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)