İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Kişisel Gelişim

NLP Nedir? NLP Ne İşe Yarar?

NLP Nedir? NLP Ne İşe Yarar?
+ - 0

NLP Nedir? NLP Ne İşe Yarar?, yazım ile kişisel gelişim kategorisinde yazılarıma devam ediyorum. Bu yazımda NLP Nedir? NLP Ne İşe Yarar? sorularına ve daha fazlasına cevap vermeye çalışacağım.

 

NLP Nedir? NLP Ne İşe Yarar?

NLP ‘nin açılımı Neuro Linguistik Programming ‘tir.

Nlp Nedir, nlp kısa bir alanda çok başarılı olmuş kişilerin bu başarılarını neyin sağladığını analiz ve formülize etme çalışmasıdır. Bu sayede başka insanlar da bu formülü kullanarak o alanda başarıya ulaşabilmesi hedeflenir. Bu başarılı insanların, düşünce şekilleri, davranışları ve inançları incelenmesini içerir.

Kısaca başarılı insanların neden ve nasıl başarılı olduklarını modelleyerek başka insanların faydalanmasını sağlar.

Nöro yada Neuro, bilinçli yada bilinçsiz düşünce şekline dönüştürüldüğü nörolojik sisteme atıfta bulunur.

Linguistik veya Dil Bilim bu insanların diğer insanlarla iletişime atıfta bulunur.

Programming veya Programlama bu kapsama giren kişilerin sonuçlarını programlanabilmesi ve modellenmesine atıfta bulunur.

 

NLP ‘nin Dört Ana Unsuru

NLP altında dört alt başlık bulunur.

  • Dostça İlişki ve Uyum
  • Duyusal Farkındalık
  • Sonuçsal Yaklaşım
  • Davranışsal Esneklik

 

Dostça İlişki ve Uyum

Adında anlaşılacağı gibi dostça ilişkilere ve çevreye karşı uyuma dikkat çeker. Başkaları ile iletişim kurma konusu NLP’nin temel direkleri arasındadır. NLP araştırmaları insanları daha iyi ilişkiler kurabilme konusunda eğitir ve bu konuda teknikler sunar. Bu şekilde başarıya giden adımlardan birini atmış olursunuz.

 

Duyusal Farkındalık

Çevremizdeki her şeye daha duyarlı olmamızı dile getirir. Çevremizdeki renkler, sesler, kokular ve diğer her şey. Duyularımızı daha da keskinleştirip çevremize daha hızlı adapte olmamız ve onunla uyum içinde olmamızı sağlar.

 

Sonuçsal Yaklaşım

Sonuca odaklanmamızı ve sonuca giderken karşılaştığımız olumsuzluklara takılı kalmamızı sağlar. İstediğimiz ve amaçladığımı sonuca odaklanarak sadece sonuca yönelerek karşımıza çıkan sorunlara cevap bulmaktır. Hayatımızdaki en iyi seçimleri bulmamıza yardımcı olacaktır.

 

Davranışsal Esneklik

NLP, durumlara karşı daha esnek olmamızı sağlar. Farklı yolları deneyebilmemize yardımcı olur. Eski yöntemlerimizi değiştirmeyi, farklı farklı yollar denemeye iter. Yani kısacası değişmeyen tek şey değişiminin kendisidir anlayışını daha iyi kavrar ve uygularsınız.

 

NLP konusun odak noktası kişisel gelişimdir. Sizin daha iyi bir insan olmanızı değil başarıya giden yolu daha çabuk bulabilmenizi sağlar. Dünyayı daha farklı algılamamızı daha doğrusu daha geniş çerçeveden bakmamızı sağlar.


NLP Nedir? NLP Ne İşe Yarar? yazımda bu kadardı arkadaşlar. Diğer yazılarımda görüşmek üzere.

Buradan kişisel gelişim kategorisindeki yazılarıma ulaşabilirsiniz.

 

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)