İlginizi Çekebilir
Derin-Öğrenme
  1. Ana Sayfa
  2. Üretim ve Yönetim Sistemleri

DRP Nedir? Distribution Resource Planning

DRP Nedir? Distribution Resource Planning
DRP Nedir Distribution Resource Planning
+ - 0

Merhaba, DRP Nedir? Distribution Resource Planning yazım ile Yönetimsel Sistemler yazılarıma devam ediyorum. Bu yazımda yakın zamanda başka benzer yazılar gelmeceyek olan Dağıtım Gereksinim Planlama konusunda değineceğiz.

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Günümüzde ERP merkezinde bir işletmenin yeterli olmayacağı aşikardır. ERP’ye entegre edilen yapay zekâ, IoT ve endüstri 4.0 ile hayatımıza giren birçok gelişmeye DRP ile bir yenisini daha ekleyebiliriz.

 

 

DRP Nedir? Distribution Resource Planning

DRP (Distribution resource planning) kısaca Dağıtım Gereksinim Planlamasıdır.

 

DRP Nedir?

Dağıtım gereksinim planlama (DRP),  dağıtım ağının tüm aşamaları için kullanılabilen stok planıdır.

DRP temel olarak bütün dağıtım merkezlerinin hepsini ihtiyaç duyulan ürünlerin belirlenmesini amaçlar. Her aşama için gereken stokların talepleri oluşturulur. Oluşturulan tüm bu talepler eldeki mevcut stok yapısına göre verilen siparişlere dökülür. Tabii ki bu siparişler oluşurken Dağıtım gereksinim planlama (DRP), sistemi için hazırlanmış olan var olan sipariş miktarı belirleme yöntemlerinden biri veya birden fazlası denenir.

DRP sistemlerinde üretim işletmeleri lojistik ağ içerisinde merkezi nokta olarak kabul edilir. Ham maddeyi tedarik edin firmadan, üretilmek istenen ürünün oluşacağı üretim işletmesine (fabrika) kadar arada yer alan aktörlere tedarikçiler ve oluşturdukları ağa da tedarik ağı diyebiliriz.

Bu süreç, merkezdeki üretim işletmesi (fabrika) tarafından yürütülmektedir. Üretimin tamamlanması için oluşturulan ve işletmeye ait ana üretim programı, tedarik edilmesi gereken malzeme ihtiyaçlarına parçalanarak, MRP yoluyla gerek depodan karşılama, gerek üretim emri gerekse satın alma emirlerini açar.

Son aşamada üretilen ürünün müşterisi ile kavuşması beklenmektedir. Satış böylece ortaya çıkmış olur. Satışın olabilmesi için de üretim merkezinde (fabrika) üretilen tüm ürünlerin, depolar, mağazalar aracılığıyla siparişi veren müşteriye sağlam bir şekilde ulaştırılması gerekmektedir.

Üretimden son kullanıcıya kadar arada yer alan tüm aktörlerin oluşturduğu bu ağa da dağıtım ağı denebilir. Bu ağda da aynı MRP’de olduğu gibi, yapılması gereken dağıtımın belli bir mantık çerçevesinde yapılması gerekmektedir.

Bunu da siparişlerin zamanlarına bağlı olarak gönderilecek siparişlere çeviren ve gönderim miktarlarını belirleyen DRP yapar.

DRP, en kısa tanımı ile dağıtım ağının her şebekesi için kullanılan zaman aşamalı stok ikmal planıdır.

 


DRP Nedir? Distribution Resource Planning yazımda bu kadardı. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere.

Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz…  C Sharp Eğitim Seti eğitimi sayfasına gitmek için tıklayınız.

Discord’a katılmayı unutmayın.

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla ve kodla kalın….

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)