Manga? O Da Ne? yazımla yine karşınızdayım dostlar. Başlıkta sorduğumuz sorunun cevabına bakacağız bu yazıda.
Manga Nedir?
(Japonca: 漫画), kısaca Japonların çizgi romanlarıdır. Çok fazla renk kullanılmaz. Hatta çoğu zaman siyah beyazdır yani sadece çizim olur. Bazen nadir olarak tüm sayfaları renklendirilir ama genelde kapakları renkli olur. Çizgi romanların aksine manga okunmaya üst sağ kareden başlanır. Manga kelimesi ilk defa 177’li yıllarında kullanılmış olduğu düşünülmektedir. 19. yüzyıl boyunca manga kelimesi özel olarak üzerinde karikatürler olan ağaç bloklarını adlandırmakta kullanılmıştır. Ayrıca Hokusaki Katsushika’nın 1819’da yayınlanmış olan ve öğrencilerinin kullanması için kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürleri de adlandırmak için kullanılmıştır. Hokusaki, çizdiği taslakları iki karakterin birleşiminden almıştır. Bu karakterler ise “漫 man” ve “画 ga” karakterlidir. Aslında karakter değil kelimelerdir.
“漫 man”, Kaygısız ve ilgisiz anlamına gelir.
“画 ga” ise Resim anlamına gelir.
Birleştirdiğimizde ise 漫画 manga kelimesi oluşmaktadır. Çizerlerine ise Mangaka denir.
Günümüzdeki Durum
Günümüzde, Japon çizgi romanlarını temsil etmektedir. İlk olarak haftalık dergilerde yayınlanmış ve sonrasında kitap haline getirilmiştir. Genelde 18 – 25 sayfa aralığında ve haftalık olarak çıkarılırlar. Günümüzde tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Konu olarak birçok türde yayınlanmaktadır. Genel olarak Romantizm, Shounen, Ecchi, Aksiyon, Mecha, Tarihi, Korku ve Gizem konuları vardır. Konuları daha fazla açarsak onlarca konu bulunmaktadır. Japonya’da en büyük sektörlerden birisidir. Bittabi diğeri de animedir. Animelerde genelde mangalardan uyarlanırlar.
Anlaşılacağı üzerine ilk olarak Japonca dilinde yayınlanmaktadırlar. Ancak Manga sever ve Japonca bilen insanlar tarafından diğer dillere çevrilirler. Genel olarak ilk önce İngilizce’ye çevrilmektedir.
Yıllardır devam eden mangalar da bulunmaktadır. Bazılarını aşağıda verdim.
Kochira Katsushikaku Kameari Kouenmae Hashutsujo — (1976-2016)
Dokaben — (1972- Günümüz)
Golgo 13 — (1968 – Günümüz)
Minami no Teiō — (1992 – Günümüz)
Cooking Papa — (1984-Günümüz)
JoJo no Kimyou na Bouken — (1986 – Günümüz)
Hajime no Ippo — (1989- Günümüz)
Oishinbo — (1983- Günümüz)
Haguregumo — (1973- Günümüz)
Grappler Baki — (1991- Günümüz)
One Piece — (1999 – Günümüz)
Bu yazımda bu kadar dostlar. Manga okumak gerçekten güzeli eğlenceli ve saran birşey. Okumaya başladığınızda bırakmak istemiyorsunuz. :D
Anime kategorisindeki diğer yazılarım için tıklayınız.
Sağlıcakla ve takipte kalın. ;)