İlginizi Çekebilir
Dunning-Kruger-Etkisi
  1. Ana Sayfa
  2. Kişisel Gelişim

Başarısız Olmak Kötü Bir Şey Mi?

Başarısız Olmak Kötü Bir Şey Mi?
+ - 0

Başarısız Olmak Kötü Bir Şey Mi? Sizce öyle mi? Bana sorarsanız hiçte fena bir şey değil. Başarısız olmadan başarmanın önemini anlamamız olası değil. başarmanın verdiği mutluluğu, hazzı yaşayamayız. Başarısız olmak tecrübedir. Bir konuda tecrübemiz olmadan başarılı olmayı düş bile edemeyiz. Hepimiz hayaller kurar ve kendimize hedefler koyarız. Yolumuza çıkan engelleri bu disiplin ile aşarız. Tabi her vakit geleceği iyi şeylerle düş ederiz. şu da var ki bu madalyonun öbür yüzü de var. Başarısız olmak. Başarısız olma korkumuz bizi çoğu vakit sınırlandırır. Bu kuşku yüzünden yapmak istediğimiz şeyleri yapmaktan vazgeçeriz ve genelde hayallerimizi çöpe atarız. lakin ne ama ki başarısızlığımızı kabul edip, ona kucak açıp yolumuza devam etmeliyiz. Edison bile ampulü icad etme denemesinde 100 defa başarısız olmuş ve her seferinde “Ampulün icad edilemeyeceği bir yol daha buldum.” diyerek yoluna devam etmiş ve başarmıştır.

Bunları aslında hepimiz iyi biliyoruz. ne var ki bu konu da ne yapmalı?..

Başarısızlığın Öyle Çok Kötü Olmadığını Gösterecek 6 Neden

Felsefi şeyler hakkındaki diğer yazılarım için tıklayınız.

1) Herkes Hayatında Başarısız Oldu

Herkes hayatında en düşük az bir defa başarısız olmuştur. Hayatımız boyunca binlerce karar alırız, bunlar bazen vakit doğru, kah vakit yanlıştır. başaramamaktan olmaktan kaçmak sadece yerinizde saydığınızı gösterir. Kimin biyografisini okursanız okuyun, hayatında başarısız olduğu bir hatıra bulursunuz. Hayatın içinde başarısızlık, kaçınılmazdır.

 

2) Başarısızlık En İyi Öğretmendir

Bir konuda ne kadar iyi olursak olalım, geliştirmemiz gereken özelliklerimiz her vakit olacak. ara sıra başarısız olmadan hangi alanda kendimizi nasıl geliştirmemiz gerektiğini bilemeyiz. Bu hal yeni bir işe başladığımızda, bizden mesul kişinin hatalarımızı söylemesi gibidir. Hevesimizi kırmaz görme engelli gelişmemize muavin olur. vakit geçtiğinde ise benzeri bir sorun anında ne yapacağımızı bilir hale geliriz. Bu soru kimi ömür kurtarıcı olabilir: “Neyi yanlış yaptım?”

3) Başarısızlık Güç Verir

Başarısızlık kuvvetli ve güçsüzü ayırt edebilir. Bazı insanlar başarısız olur ve sonrasında devam etmezler. Bazı insanlar ise başarısız olur, ardından yaptıkları şeye daha kuvvetli sarılmaya başlar. Yere düşerler, sonrasında ise hacıyatmaz gibi oldukları yere art dönerler. Başarısızlığın yapması gereken budur: Hedeflenilen yere giderken daha kuvvetli olmaya itme

 

4) Başarısızlığı Kabullenirseniz Fırsatlar Artar

Başarısızlıktan korkan insanlara bakarsanız olursanız bayağı sıkıcı olduklarını görürsünüz. Kendi güvenli alanlarından pek çıkmazlar. Başarısızlıktan korkmayan insanlara bakıldığında ise risk aldıklarını görürsünüz. İstenilen her şeyi karşılayamadıklarını bildiklerine karşın aka çaplı bir işe girebilmişlerdir çünkü; korkmuyorlardı. Başarısızlık korkusuna mağlup düşen insanlar çoğu vakit hayatlarında fırsatı değerlendirip değerlendiremeyeceğini düşünürken o fırsatı kaçırırlar.

 

5) Başarısızlık Keşfetmenize Yardımcı Olabilir

Başarısızlığın ardından çoğu vakit sorgulama gelir. Doğru yerde miyim? Doğru yere mi gidiyorum? Bu sorgulama, diğer konulara sıçramanıza neden olabilir. Belki doğru yolda olmayacağınızı erkenden anlayacaksınız.

“Nereye yol alacağını bilmiyorsan, hangi yola yoldan gittiğinin hiçbir önemi yok.”  — Alice’s Adventures in Wonderland

 

6) Başarısızlıktan Sonra Gelen Başarı En Güzelidir

Başarının değerini başarısız olmadan nasıl anlayabiliriz? gidilmek istenen noktaya gidene kadar geçilen zorlukların hepsi sonuçta buna değdi diyebilmek içindir.

“Hep denedin, hep yenildin. Olsun. yine dene, yine yenil. daha güzel iyi yenil.” — Samuel Beckett

Başarısızlıklarımız bizlere başarıyı getirir. başaramamaktan olmaktan korkup da bir işe yeltenmez, hayalleriniz peşinde koşmazsak zaten başarısız oluruz. hiç çabalamadan çabalamadan başarısız olmaktan ise deneyip başarısız olmamız daha güzel iyi değil midir?. Deneyin, korkmayın.

Kayıp, hiç çabalamadan deneme yapmadan başarısız olmaktır. Deneyip başarısız olmak kaybedilen şey değil kazançtır.

Felsefi şeyler hakkındaki diğer yazılarım için tıklayınız.

Sağlıcakla ve takipte kalın. ;)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)