İlginizi Çekebilir
Yapay Genel Zeka Nedir
  1. Ana Sayfa
  2. Üretim ve Yönetim Sistemleri

MPR 2 Nedir? – Manufacturing Resource Planning [VIDEO]

MPR 2 Nedir? – Manufacturing Resource Planning [VIDEO]
MPR 2 Nedir? - Manufacturing Resource Planning
+ - 0

Merhaba, MPR 2 Nedir? – Manufacturing Resource Planning yazım ile Yönetimsel Sistemler yazılarıma devam ediyorum.. ERP ve MRP yazılarını bayağı bir süre önce yazmıştım. Şimdi şu sıralar bu sistemleri temel alan bir eğitim seti üretmek üzere olduğumdan bu konulu bir kaç yazı ve video daha ekleyeceğim. Bu yazımızda MRP2 sistemine bakacağız.

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

MPR 2 Nedir? – Manufacturing Resource Planning – Üretim Kaynak Planlaması

Yazıya başlamadan önce şu bilgiyi vermek isterim MRP ile MRP 2 isimleri aynı görünse de aslında aynı değillerdir. MRP 2’de MRP’nin kapsamı çok daha genişlediği için isminde de değişimler yaşanmıştır.

MRP (Material Requirements Planning = Malzeme İhtiyaç Planlaması) iken MRP 2 (Manufacturing Resource Planning = Üretim Kaynak Planlaması) ‘dır.

 

 

MPR 2 Nedir?

Yıllar geçtikçe, üretim stoğa dayalı olmaktan, müşteriye dayalı olmaya doğru evrildi. Bu da normalden çok daha fazla ürün çeşidi anlamına geliyordu. Durum böyle olunca da hammade ve ara mamül tedarik sorunları, üretimi daha da ucuza mal etme, mevcut makina portföyünün ve personel kaynağının daha etkin kullanılması ve finansman yönetimi sorunları göze görünür hale geldi.

80’li yıllarda, MRP sistemi içerisine üretim simülasyonları ve finansman yönetimi de eklenince MPR 2 Nedir? – Manufacturing Resource Planning (Manufacturing Resource Planning = Üretim Kaynak Planlaması) tezi ortaya konmuştur.  Yıllar geçtikçe yeni üretim modelleri ve tesisleri de üretilmeye başlandıkça ürün üretimleri daha komplike hale gelmeye başladı. Bu komplike üretim sistemlerinde MRP çalıştırılması yetersiz kaldı. Bunun üzerine 80’li yıllarda tezi ortaya atılan MRP2 sistemine geçişler başladı.

İmalat (Üretim) Kaynak Planlaması kısaca üretim verimliliğini arttırmak için ihtiyaç duyulan yerde, ihtiyaç duyulan miktarda, ihtiyaç duyulan zamanda gerekli stokların bulundurulması için geliştirlmiş planlama tekniğidir.

MRP 2 ve Diğer Sistemler

Günümüzde MRP2 de tek başına yeterlilik sağlayamamaktadır. CIM (Computer Integrated Manufacturing : Bilgisayar Destekli Üretim)  stratejisi içerisinde CAD (Computer Aided Desing : Bilgisayar Destekli Tasarım) ve MPS (Master Production Scheduling : Ana Üretim Planı)  teknikleri başarı ile çalıştırıldıklarında işletmede içerisindeki dar boğazları bir bölümden başka bir bölüme taşıma işlemini gerçekleştirmektedir. MRP2, , JIT (Just In Time : Tam Zamanında) ve DRP (Distribution Resource Planning : Dağıtım Kaynak Planlama) gibi sistemlerin de desteklenmesi ile tesis düzeyinde bilgi üretebilmektedir.

Burada şunu anlayabiliyoruz ki tesislerin sadece son teknoloji olmaları sorunlarımızın tamamını çözememektedir. Son teknolojiyi, üretimi destekleyecek data ve bu datanın mantıklı kullanımı ile desteklemek gerekmektedir.

MRP 2 ve ERP

MRP2, ERP’ye göre tesis düzeyinde çalışan bir modüldür. MRP2 tesise odaklanır. ERP ise firmanın butününe odaklanır. Personellerin ve yan sistemlerin doğru zamanda, doğru bilgilere ulaşabilmesi ERP ‘nin entegre yapısı sağlamaktadır. Böylece yeni piyasa değişiklikleri ve fırsatlarına, müşteri beklentilerine ve iş dünyası amaçlarına hızla cevap verebilme olanağı sağlayabilmektedir.

 

MRP 2 Özellikleri

MRP2 üretim yönetim sisteminde, üretim yapan firmalar bütün kaynaklarını etkili bir şekilde planlar ve firmanın tüm faaliyetlerini test ve kontrol eder.

MRP2 ile paylaşılmış olan ortak veri tabanındaki bilgiler, temel alınarak bir iş planı oluşturulabilir. Satın alma raporlar, yükleme bütçeleri ve envanter raporu gibi evraklar hızlı bir şekilde düzenlenebilir. Aynı zamanda bu sisteme, finansal planlama ve kapasite planlama gibi ekstra modüllerin de entegre edilmesi ile işletmenin ihtiyaç duyduğu daha farklı gerekliliklere cevap verilebilir.

MRP2 sisteminin hedefi, işletmenin ve üretimlerin verimini arttırarak üretim maliyetlerinde azaltma sağlayarak daha kaliteli ve ucuz üretim yaparak ve zamanında üretilen ve zamanında teslim edilen siparişler ile müşteri memnuniyetini arttırmaktır. Bu hedef kapsamında MRP2, eldeki stok miktarını azaltır, üretimi kesintiye uğratmayacak şekilde planlar ve verimliliği arttırır. Böyle depo ve stok maliyetleri azalırken işletme de müşteri ve sipariş hacminde bir kayıp yaşamaz.

 

MRP2 ‘nin etkisini en fazla rekabetin yüksek olduğu bir sektörde, rakiplerinizin bir kaç adım önüne geçme çabanızda görürsünüz. Üretim maliyetleriniz düşer, verimlilik artar ve böylece işletmeninizi büyütmeye yardımcı olur.

 

MRP 2 Sisteminin Yapısı

  • Toplam bir yönetim sistemidir.
  • Baştan aşağıya bir sistemdir.
  • Stratejik ve operasyonel alternatifler MRP 2 simülasyonu ile elenirler.
  • Tüm firmada rakamların kullanıldığı ortak bir veri tabanı oluşturulmasını sağlar.

 

MRP 2’nin Eksiklikleri

  • Farklı lokasyonlarda bulunan firmalar için kaynakların dağıtımını planlayamamaktadır.
  • Sabit hazırlık süreleri kullanmaktadır ama gerçekte kurulum ve hazırlık süreleri değişkendir.
  • Siparişlerin yığılmasına neden olabilir.

 


MPR 2 Nedir ? – Manufacturing Resource Planning  yazımızda bu kadardı. Diğer derslerde görüşmek üzere…

Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz…  C Sharp Eğitim Seti eğitimi sayfasına gitmek için tıklayınız.

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Discord’a katılmayı unutmayın.

Sağlıcakla ve kodla kalın….

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)