1. Ana Sayfa
  2. Üretim ve Yönetim Sistemleri

Blockchain Uygulama Alanları Nedir?

Blockchain Uygulama Alanları Nedir?
+ - 0

Merhabalar. Bu yazımızda Blockchain Uygulama Alanları Nedir? sorunun cevabına bakacağız.  Bu konu elbette yeni bir konu değil ancak başlattığım bir seri için devam niteliğinde olan bir konu olduğu için yazmak istedim. Aynı zamanda videosu da gelecektir. Üretim Sistemlerinin Tarihi Kronolojisi youtube podcast seri için buraya yazı serim için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Blockchain Uygulama Alanları Nedir?

Bankacılık ve Finans

Belki de hiçbir endüstri, blockchain’i iş operasyonlarına entegre etmekten bankacılıktan daha fazla fayda sağlayamaz. Finansal kurumlar, genellikle haftanın beş günü olmak üzere yalnızca mesai saatlerinde faaliyet gösterir. Bu, Cuma günü saat 18:00’de bir çek yatırmaya çalışırsanız, paranın hesabınıza yattığını görmek için muhtemelen Pazartesi sabahına kadar beklemeniz gerekeceği anlamına gelir.

Para yatırma işleminizi mesai saatleri içinde yapsanız bile, bankaların halletmesi gereken işlem hacmi nedeniyle işlemin doğrulanması bir ila üç gün sürebilir. Blockchain ise asla uyumaz.
blockchaini bankalara entegre ederek tüketiciler, işlemlerinin dakikalar veya saniyeler içinde işlendiğini görebilirler; Blockchain ile bankalar ayrıca kurumlar arasında daha hızlı ve güvenli bir şekilde para alışverişi yapma imkanına da sahip oluyor. Söz konusu meblağların büyüklüğü göz önüne alındığında, paranın birkaç gün içinde yolda kalması bile bankalar için önemli maliyetler ve riskler taşıyabilir.
Hisse senedi tüccarları için uzlaşma ve takas süreci üç gün kadar (veya uluslararası ticaret yapıyorsa daha uzun) sürebilir, bu da paranın ve hisselerin o süre için dondurulduğu anlamına gelir. Blockchain bu süreyi büyük ölçüde azaltabilir.

Para birimi

Blockchain, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin temelini oluşturur. ABD doları Federal Rezerv tarafından kontrol edilir. Bu merkezi otorite sistemi altında, bir kullanıcının verileri ve para birimi teknik olarak bankasının veya hükümetinin keyfine kalmış durumda. Bir kullanıcının bankası saldırıya uğrarsa, müşterinin özel bilgileri risk altındadır.
Müşterinin bankası çökerse veya müşteri istikrarsız bir hükümete sahip bir ülkede yaşıyorsa para biriminin değeri risk altında olabilir. 2008’de batan birkaç banka kısmen vergi mükelleflerinin parasıyla kurtarıldı. Bunlar, Bitcoin’in ilk olarak tasarlandığı ve geliştirildiği endişelerdir.
Blockchain, istikrarsız para birimleri veya finansal altyapıları olan ülkelerdekilere daha istikrarlı bir para birimi ve finansal sistem de sağlayabilir. Yurt içi ve yurt dışı iş yapabilecekleri daha geniş bir kişi ve kurum ağına ve daha fazla uygulamaya erişimleri olacaktır.
Blockchain, operasyonlarını bir bilgisayar ağına yayarak, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan çalışmasına izin verir. Bu sadece riski değil aynı zamanda işlem ve işlem ücretlerini de azaltır.
Tasarruf hesapları için veya bir ödeme aracı olarak kripto para cüzdanlarını kullanmak, özellikle devlet kimliği olmayanlar için daha da anlam kazanır. Bazı ülkeler savaştan zarar görmüş olabilir veya herhangi bir gerçek kimlik altyapısından yoksun hükümetlere sahip olabilir. Bu tür ülkelerin vatandaşları tasarruf veya aracılık hesaplarına erişemeyebilir ve bu nedenle servetlerini güvenli bir şekilde saklamanın bir yolu olmayabilir.

Sağlık hizmeti

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, hastalarının tıbbi kayıtlarını güvenli bir şekilde saklamak için blockchain’den yararlanabilir. Bir tıbbi kayıt oluşturulduğunda ve imzalandığında, hastalara kaydın değiştirilemeyeceğine dair kanıt ve güven sağlayan blockchaine yazılabilir. Bu kişisel sağlık kayıtları, özel bir anahtarla blockchainde kodlanabilir ve saklanabilir, böylece yalnızca belirli kişiler tarafından erişilebilir, böylece mahremiyet sağlanır.

Emlak Kayıtları

Tapu Ofisinde daha önce zaman geçirdiyseniz, mülkiyet haklarını kaydetmenin hem külfetli hem de verimsiz olduğunu bilirsiniz. Bugün, ilçenin merkezi veri tabanına ve kamu indeksine manuel olarak girildiği tapu ofisindeki bir devlet çalışanına fiziksel bir senet teslim edilmelidir. Bir mülkiyet anlaşmazlığı durumunda, mülke ilişkin talepler kamu indeksi ile uzlaştırılmalıdır.
Bu süreç yalnızca maliyetli ve zaman alıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda insan hatasına da eğilimlidir ve her bir yanlışlık mülk sahipliğinin izlenmesini daha az verimli hale getirir. Blockchain, tapu ofisinde belgeleri tarama ve fiziksel dosyaları izleme ihtiyacını ortadan kaldırma potansiyeline sahiptir. Mülkiyet blockchainde saklanır ve doğrulanırsa, mülk sahipleri tapularının doğru olduğuna ve kalıcı olarak kaydedildiğine güvenebilirler.
Savaşın parçaladığı ülkelerde veya çok az hükümet veya mali altyapıya sahip olan veya hiç olmayan ve Tapu ofisi olmayan bölgelerde, mülk sahipliğinin kanıtlanması neredeyse imkansız olabilir. Böyle bir bölgede yaşayan bir grup insan blok zincirinden yararlanabilirse, mülk sahipliğine ilişkin şeffaf ve net zaman çizelgeleri oluşturulabilir.

Akıllı Sözleşmeler

Akıllı sözleşme, bir sözleşme anlaşmasını kolaylaştırmak için blok zincirine yerleştirilebilen bir bilgisayar kodudur. Akıllı sözleşmeler, kullanıcıların kabul ettiği bir dizi koşul altında çalışır. Bu koşullar yerine getirildiğinde, sözleşmenin şartları otomatik olarak yerine getirilir.
Örneğin, potansiyel bir kiracının akıllı sözleşme kullanarak bir daire kiralamak istediğini varsayalım. Ev sahibi, kiracı depozitoyu ödediği anda kiracıya dairenin kapı kodunu vermeyi kabul eder. Akıllı sözleşme, ödeme yapıldığında otomatik olarak kapı kodunu kiracıya gönderecektir. Ayrıca, kira ödenmezse veya diğer koşullar karşılanırsa kodu değiştirmek üzere programlanabilir.
NOT: Bu konu özelinde bir içerik daha gelecek.

Tedarik zinciri

IBM Food Trust örneğinde olduğu gibi, tedarikçiler satın aldıkları malzemelerin kaynağını kaydetmek için blockchain kullanabilirler. Bu, şirketlerin yalnızca ürünlerinin gerçekliğini değil, aynı zamanda “Organik”, “Yerel” ve “Adil Ticaret” gibi yaygın etiketleri de doğrulamasını sağlar.
Forbes tarafından bildirildiği üzere gıda endüstrisi, çiftlikten kullanıcıya yolculuk boyunca gıdanın yolunu ve güvenliğini izlemek için blok zincir kullanımını giderek daha fazla benimsiyor.

 

Demokratik Oylama

Öncek yazıda bahsedildiği gibi, blockchain modern bir oylama sistemini kolaylaştırabilir. Blockchain ile oy kullanmak, Batı Virginia’daki Kasım 2018 ara seçimlerinde test edildiği gibi, seçim sahtekarlığını ortadan kaldırma ve seçmen katılımını artırma potansiyeli taşıyor.
Blockchaini bu şekilde kullanmak, oyları kurcalamayı neredeyse imkansız hale getirir. Blok zinciri protokolü aynı zamanda seçim sürecinde şeffaflığı koruyacak, bir seçim yapmak için gereken personeli azaltacak ve yetkililere neredeyse anında sonuç sağlayacaktır. Bu, yeniden sayım ihtiyacını veya dolandırıcılığın seçimi tehdit edebileceğine dair gerçek endişeleri ortadan kaldıracaktır.

 

 


Blockchain uygulama Alanları Nedir? konusu elbette yeni bir konu değil ancak başlattığım Üretim ve Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi serisi için devam niteliğinde olan bir konu olduğu için yazmak istedim. Aynı zamanda videosu da gelecektir. Üretim Sistemlerinin Tarihi Kronolojisi youtube podcast seri için buraya yazı serim için buraya tıklayabilirsiniz.

Discord sunucuma katılmayı unutmayın. :D

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)