İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Üretim ve Yönetim Sistemleri

Blockchain Artıları ve Eksileri Nedir?

Blockchain Artıları ve Eksileri Nedir?
+ - 0

Uzun aradan sonra tekrar merhaba. Bu yazımızda Blockchain Artıları ve Eksileri Nedir? sorunun cevabına bakacağız. Bu konu elbette yeni bir konu değil ancak başlattığım bir seri için devam niteliğinde olan bir konu olduğu için yazmak istedim. Aynı zamanda videosu da gelecektir. Üretim Sistemlerinin Tarihi Kronolojisi youtube podcast seri için buraya yazı serim için buraya tıklayabilirsiniz.

Blockchain Artıları ve Eksileri Nedir?

Blok Zincirlerinin Artıları

Zincirin Doğruluğu
Blockchain ağındaki işlemler binlerce bilgisayar ve cihaz tarafından onaylanmaktadır. Bu, neredeyse tüm insanları doğrulama sürecinden çıkararak daha az insan hatası ve doğru bir bilgi kaydıyla sonuçlanır. Ağdaki bir bilgisayar bir hesaplama hatası yapsa bile, hata blok zincirinin yalnızca bir kopyasında yapılacak ve ağın geri kalanı tarafından kabul edilmeyecektir.

Maliyet Düşürmeleri
Tipik olarak, tüketiciler bir işlemi doğrulamak için bir bankaya veya bir belgeyi imzalamak için bir notere ödeme yaparlar. Blockchain, üçüncü taraf doğrulama ihtiyacını ve onunla ilişkili maliyetleri ortadan kaldırır. Örneğin, işletme sahipleri, kredi kartı ödemelerini kabul ettiklerinde küçük bir ücrete tabidir çünkü bankalar ve ödeme işleme şirketleri bu işlemleri işlemek zorundadır. Bitcoin ise merkezi bir otoriteye sahip değildir ve sınırlı işlem ücretlerine sahiptir.

Merkeziyetsizlik
Blockchain, bilgilerinin hiçbirini merkezi bir konumda saklamaz. Bunun yerine, blockchain kopyalanır ve bir bilgisayar ağına yayılır. Blockchaine yeni bir blok eklendiğinde, ağdaki her bilgisayar değişikliği yansıtmak için blok zincirini günceller.
Bu bilgileri tek bir merkezi veritabanında depolamak yerine bir ağa yayarak, blockchainin kurcalanmasını daha zor hale gelir.

Verimli İşlemler
Merkezi bir otorite aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlerin sonuçlandırılması birkaç gün sürebilir. Örneğin, Cuma akşamı bir çek yatırmaya çalışırsanız, Pazartesi sabahına kadar hesabınızda para göremeyebilirsiniz. Finans kurumları, genellikle haftanın beş günü olmak üzere mesai saatleri içinde çalışır; ancak bir blok zinciri günde 24 saat, haftada 7 gün ve yılda 365 gün çalışır.
Bazı blockchainlerde işlemler dakikalar içinde tamamlanabilir ve birkaç dakika sonra güvenli kabul edilebilir. Bu, saat dilimi sorunları ve tüm tarafların ödeme işlemini onaylaması gerektiği gerçeği nedeniyle genellikle çok daha uzun süren sınır ötesi ticaret için özellikle kullanışlıdır.

Özel İşlemler
Birçok blockchain ağı, genel veritabanları olarak çalışır, yani internet bağlantısı olan herkes ağın işlem geçmişinin bir listesini görüntüleyebilir. Kullanıcılar, işlem detaylarına ulaşabilmelerine rağmen, bu işlemleri yapan kullanıcıların tanımlayıcı bilgilerine erişemezler. Bitcoin gibi blockchain ağlarının tamamen anonim olduğu yaygın bir yanlış algıdır; aslında sahtedirler çünkü bilgi dışarı çıkarsa bir kullanıcıyla ilişkilendirilebilecek görüntülenebilir bir adres vardır.

Güvenli İşlemler
Bir işlem kaydedildikten sonra, gerçekliğinin blockchain ağı tarafından doğrulanması gerekir. İşlem doğrulandıktan sonra blockchain bloğuna eklenir. Blockchaindeki her blok, kendi benzersiz hash’ini ve ondan önceki bloğun benzersiz hash’ini içerir. Bu nedenle, ağ bunları onayladıktan sonra bloklar değiştirilemez.

Şeffaflık
Blockchainlerin çoğu tamamen açık kaynaklı yazılımlardır. Bu, herkesin kodunu görüntüleyebileceği anlamına gelir. Bu, denetçilere güvenlik için Bitcoin gibi kripto para birimlerini inceleme yeteneği verir. Bununla birlikte, Bitcoin’in kodunu kimin kontrol ettiği veya nasıl düzenlendiği konusunda gerçek bir otorite olmadığı anlamına da gelir. Bu nedenle, herkes sisteme değişiklik veya yükseltme önerebilir. Ağ kullanıcılarının çoğunluğu, yükseltme ile birlikte kodun yeni sürümünün sağlam ve faydalı olduğu konusunda hemfikirse, Bitcoin güncellenebilir.

Bankası Olmayan Bankacılık
Blockchain ve kripto para biriminin belki de en derin yönü, etnik köken, cinsiyet, konum veya kültürel geçmişe bakılmaksızın herkesin onu kullanabilmesidir. Dünya Bankası’na göre, tahminen 1,3 milyar yetişkinin banka hesabı ya da parasını ya da servetini saklamak için herhangi bir yolu yok. Ayrıca, bu bireylerin neredeyse tamamı, ekonominin emekleme döneminde olduğu ve tamamen nakde bağımlı olduğu gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.
Bu insanlara genellikle fiziksel nakit olarak ödeme yapılır. Daha sonra bu fiziksel parayı, soyguncuları veya şiddeti teşvik etmemek için evlerinde veya başka gizli yerlerde saklamaları gerekir. Çalınması imkansız olmasa da, kripto hırsızlar için işi daha da zorlaştırıyor.
Geleceğin blok zincirleri, yalnızca servet depolamak için bir hesap birimi olmakla kalmayıp aynı zamanda tıbbi kayıtları, mülkiyet haklarını ve çeşitli diğer yasal sözleşmeleri depolamak için de çözümler arıyor.

 

Blok Zincirlerinin Eskileri

Teknoloji Maliyeti
Blockchain, kullanıcıların işlem ücretlerinden tasarruf etmesine rağmen, teknoloji ücretsiz olmaktan çok uzaktır. Örneğin, Bitcoin ağının işlemleri doğrulamak için iş kanıtı sistemi, çok büyük miktarda hesaplama gücü tüketir. Gerçek dünyada, Bitcoin ağındaki milyonlarca cihazın tükettiği enerji, Pakistan’ın yıllık tükettiğinden daha fazladır.

Hız ve Veri Verimsizliği
Bitcoin, Blockchainin olası verimsizlikleri için mükemmel bir vaka çalışmasıdır. Bitcoin’in PoW sistemi, Blockchaine yeni bir blok eklemek için yaklaşık 10 dakika sürer. Bu oranda, blockchain ağının saniyede yalnızca yaklaşık üç işlemi (TPS) yönetebileceği tahmin edilmektedir. Ethereum gibi diğer kripto para birimleri Bitcoin’den daha iyi performans gösterse de, blockchain hala onları sınırlandırıyor. Bağlam açısından eski marka Visa, 65.000 TPS’yi işleyebilir.
Bu soruna yönelik çözümler yıllardır geliştirilmektedir. Şu anda 30.000’den fazla TPS’ye sahip blok zincirleri var. Ethereum’un ana ağı ve işaret zinciri arasındaki birleşmesi (15 Eylül 2022), daha fazla cihazın (telefonlar, tabletler, vb. ve dizüstü bilgisayarlar) Ethereum çalıştırabilir. Bunun ağ katılımını artırması, tıkanıklığı azaltması ve işlem hızlarını artırması bekleniyor.
Diğer bir konu ise, her bloğun çok fazla veri tutabilmesidir. Blok boyutu tartışması, ileriye dönük blok zincirlerinin ölçeklenebilirliği için en acil konulardan biri olmuştur ve olmaya devam etmektedir.

Yasadışı Etkinlik
Blockchain ağındaki gizlilik, kullanıcıları bilgisayar korsanlarından korur ve mahremiyeti korurken, aynı zamanda blockchain ağındaki yasa dışı ticaret ve faaliyetlere izin verir. Blockchain’in yasa dışı işlemler için kullanıldığına dair en çok alıntı yapılan örnek, muhtemelen Şubat 2011’den FBI’ın kapattığı Ekim 2013’e kadar faaliyet gösteren çevrimiçi bir karanlık ağ yasa dışı uyuşturucu ve kara para aklama pazarı olan Silk Road’dur.
Dark web, kullanıcıların Tor Tarayıcı kullanılarak izlenmeden yasa dışı mal alıp satmalarına ve Bitcoin veya diğer kripto para birimlerinde yasa dışı alımlar yapmalarına olanak tanır. Bu, finansal hizmet sağlayıcıların bir hesap açtıklarında müşterileri hakkında bilgi edinmelerini gerektiren ABD düzenlemeleriyle taban tabana zıttır. Her müşterinin kimliğini doğrulamaları ve bilinen veya şüphelenilen terör örgütleri listesinde yer almadıklarını doğrulamaları gerekiyor.
Yasa dışı faaliyetler, 2022’deki tüm kripto para birimi işlemlerinin yalnızca %0,24’ünü oluşturuyordu
Bu sistem hem bir profesyonel hem de bir aleyhte olarak görülebilir. Herkesin finansal hesaplara erişmesine izin verir, ancak suçluların daha kolay işlem yapmasına izin verir. Birçoğu, özellikle yasa dışı faaliyetlerin çoğu hala izlenemeyen nakit parayla gerçekleştirilirken, kripto paranın bankacılık dışı dünyada bankacılık gibi iyi kullanımlarının, kripto para biriminin kötü kullanımlarından daha ağır bastığını savundu.

Regülasyonlar
Kripto alanındaki birçok kişi, kripto para birimleri üzerindeki hükümet düzenlemeleri hakkında endişelerini dile getirdi. Merkezi olmayan ağı büyüdükçe Bitcoin gibi bir şeyi bitirmek giderek daha zor ve neredeyse imkansız hale gelirken, hükümetler teorik olarak kripto para birimlerine sahip olmayı veya ağlarına katılmayı yasadışı hale getirebilir.
PayPal gibi büyük şirketler müşterilerin e-ticaret platformlarında kripto para birimleri kullanmalarına izin vermeye başladıkça bu endişe zamanla azaldı.

 

 


Bu konu elbette yeni bir konu değil ancak başlattığım Üretim ve Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi serisi için devam niteliğinde olan bir konu olduğu için yazmak istedim. Aynı zamanda videosu da gelecektir. Üretim Sistemlerinin Tarihi Kronolojisi youtube podcast seri için buraya yazı serim için buraya tıklayabilirsiniz.

Discord sunucuma katılmayı unutmayın. :D

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)